Blog

Αλλαγή κουφωμάτων: Τι να προσέξεις πριν επιλέξεις

Η αλλαγή κουφωμάτων είναι μια σημαντική επένδυση που όλοι μας χρειάστηκε ή θα χρειαστεί να κάνουμε στη ζωή μας. Η επιλογή των κατάλληλων κουφωμάτων που θα καλύπτουν τις ανάγκες του χώρου μας, προϋποθέτει έρευνα και κατανόηση των κριτηρίων στα οποία οφείλουμε να εστιάσουμε, πριν καταλήξουμε στο προϊόν που θα αγοράσουμε. Το παρόν κείμενο αποτελεί έναν σύντομο και εύχρηστο οδηγό, σε σχέση με τα σημεία γύρω από τα οποία θα ήταν καλό να επικεντρωθούμε κατά τη διαδικασία της αναζήτησης κουφωμάτων.

Οι καιρικές συνθήκες

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία, που πρέπει να λάβουμε υπόψιν πριν την αγορά κουφωμάτων, είναι οι καιρικές συνθήκες στην τοποθεσία της κατοικίας μας. Περιοχές με ανέμους, βροχοπτώσεις ή κοντά στη θάλασσα, έχουν μεγάλες απαιτήσεις σχετικά με τις φθορές που μπορεί να προκληθούν. Ακριβώς γι’ αυτό, θα χρειαστούμε ένα σύστημα που θα αντέχει στον χρόνο και ταυτόχρονα θα έχει υψηλή υδατοστεγανότητα και ανθεκτικότητα σε ανεμοπίεση. Επίσης, εάν βρισκόμαστε σε τοποθεσία με έντονα θερμό ή ψυχρό κλίμα, τότε η αγορά κουφωμάτων με υψηλές θερμομονωτικές επιδόσεις είναι μονόδρομος, για αποφυγή των θερμικών απωλειών. Όσο για τα σπίτια που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές, η επιλογή κουφωμάτων αλουμινίου που έχουν περάσει από την ειδική κατεργασία της ανοδίωσης ή της προάνοδιωσης, αποτελεί μια ασφαλή και άκρως αξιόπιστη επιλογή, που θωρακίζει το κούφωμα σε βάθος χρόνου.

Το φως στον χώρο

Το φυσικό φως σε έναν χώρο είναι καθοριστικό, καθώς μπορεί να αναδείξει το εσωτερικό του αλλά και να λειτουργήσει θετικά ως προς τη διάθεση των ανθρώπων που ζουν εντός. Εάν, για παράδειγμα, ο χώρος μας διαθέτει μεγάλα ανοίγματα, η επιλογή κουφωμάτων που θα επιτρέπουν στο φως να εισέρχεται ανεμπόδιστα στον χώρο είναι ιδανική. Σε αυτή την περίπτωση, τα συστήματα αλουμινίου είναι τα καταλληλότερα, καθώς έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν κατασκευές με minimal σχεδίαση, διατηρώντας παράλληλα τη στιβαρότητα και τη σταθερότητα που απαιτείται. Επιπλέον, εφόσον επιθυμούμε ελεγχόμενη σκίαση, θα πρέπει να αναζητήσουμε τις επιλογές συστημάτων σκίασης που ταιριάζουν με τα κουφώματα που θα αγοράσουμε, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να καλύπτει τις ανάγκες μας.

Εμπνευστείτε και πάρτε ιδέες για συστήματα που ενισχύουν τον φυσικό φωτισμό στον χώρο.

Ενισχυμένη ασφάλεια

Τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες σε έναν χώρο αποτελούν και δυνητικές πύλες εισόδου και εξόδου από αυτόν. Πρέπει λοιπόν να έχουμε ως προτεραιότητα την επιλογή κουφωμάτων που θα διασφαλίζουν την ασφάλειά μας έναντι πιθανών κινδύνων διάρρηξης. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να ενημερωθούμε για τις πιστοποιήσεις που διαθέτουν τα συστήματα κουφωμάτων που θα επιλέξουμε και να διαπιστώσουμε εάν έχουν υποβληθεί στους διεθνείς προβλεπόμενους ελέγχους αντίστασης σε διάρρηξη.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι αυτό που μας ενδιαφέρει στον τομέα της ασφάλειας δεν είναι να βρούμε το απόλυτα απαραβίαστο σύστημα, καθώς αυτό δεν υφίσταται. Εκείνο όμως που κάνει τη μεγάλη διαφορά, είναι η αντίσταση που το σύστημα μπορεί να φέρει σε κάθε επίδοξο διαρρήκτη, καθώς και ο χρόνος που εκείνος θα χρειαστεί για να το παραβιάσει. Όσο υψηλότερες είναι οι επιδόσεις σε αυτούς τους τομείς, τόσο οι δυνητικές απειλητικές ενέργειες δεν θα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να πραγματοποιηθούν και έτσι θα ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας για τους διαμένοντες .

Η σημασία του τζαμιού

Τα τζάμια, ή αλλιώς υαλοπίνακες, που τοποθετούνται στα κουφώματά μας, καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος και γι’ αυτό είναι και ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του σε μια πληθώρα τομέων (θερμομόνωση, ηχομόνωση, αντιδιαρρηκτική προστασία).

Οι επιλογές μας και εδώ ποικίλλουν, αναλόγως των αναγκών και του προϋπολογισμού μας. Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μονά, διπλά ή τριπλά τζάμια, καθώς και σε τζάμια υψηλής ενεργειακής απόδοσης ή ανθεκτικά σε κρούση. Όποια και να είναι η επιλογή του κουφώματος στο οποίο θα καταλήξουμε, το τζάμι που το συνοδεύει είναι κομβικής σημασίας για τη συνολική του απόδοση.

Αισθητική που μαγνητίζει

Εκτός από τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε κουφώματα, η αισθητική του χώρου είναι ένας εξίσου σοβαρός παράγοντας κατά τη διαδικασία της επιλογής. Εδώ πρέπει να αποφασίσουμε εάν επιθυμούμε κλασικές ή minimal γραμμές, ανοιγόμενα ή συρόμενα παράθυρα, καθώς και σε ποιο πλαίσιο θέλουμε να κινηθούμε χρωματικά. Κουφώματα αλουμινίου ή ξύλινα, παρέχουν δυνατότητες παραμετροποίησης, ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ η επιλογή του πλαστικού περιορίζει τις δυνατότητές μας σε αυτόν τον τομέα.

Στο ζήτημα του χρώματος, εάν επιθυμούμε γήινες αποχρώσεις, μπορούμε να καταλήξουμε σε επιλογή ξύλου (εδώ βέβαια απαιτείται σημαντική φροντίδα και συντήρηση, ώστε το χρώμα να διατηρείται στην αρχική του κατάσταση), συνθετικού ξύλου, ή σουμπλιχρωμίας, μιας μεθόδου επιφανειακής κατεργασίας του προφίλ αλουμινίου, που συμβάλλει στην αληθοφανή οπτική απομίμηση των ξύλινων επιφανειών. Τέλος, αν επιθυμούμε μεγάλη γκάμα χρωμάτων, τα κουφώματα αλουμινίου, μας δίνουν ευρύτατο φάσμα αποχρώσεων, καθώς το αλουμίνιο ως υλικό επιδέχεται πολλαπλών κατεργασιών βαφής.

Αξιολόγηση του προϋπολογισμού της επένδυσης

Το οικονομικό σκέλος της απόφασης είναι από τα πιο σημαντικά και πιθανότατα να καθορίσει την έκβαση της αναζήτησής μας. Δεδομένου ότι νέα κουφώματα αγοράζουμε συνήθως μια ή δύο φορές στη ζωή μας, είναι καλό η απόφασή μας να ληφθεί με βάση ένα μακροχρόνιο πλάνο.

Για πιο οικονομικές λύσεις, μπορούμε να κινηθούμε είτε σε κουφώματα αλουμινίου με βασικό επίπεδο θερμομόνωσης είτε σε πλαστικά κουφώματα (φυσικά και στα πλαστικά υπάρχουν διαβαθμίσεις κόστους αναλόγως των εκάστοτε χαρακτηριστικών).

Για λύσεις μεσαίας προς υψηλής κατηγορίας τιμής, με κουφώματα που συνδυάζουν υψηλές επιδόσεις και καλαίσθητο design, μπορούμε να προχωρήσουμε είτε σε ξύλινες κατασκευές είτε σε προηγμένα θερμομονωτικά κουφώματα αλουμινίου.

Εάν επιζητούμε minimal αισθητική, τα πιο μοντέρνα συστήματα αλουμινίου, που συνδυάζουν κορυφαία ποιότητα με μοντέρνες γραμμές, είναι τα ιδανικά για σύγχρονες κατασκευές με μεγάλα ανοίγματα, δίνοντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και κρατώντας παράλληλα ψηλά τον πήχη της θερμομονωτικής απόδοσης, της ηχομείωσης, της στεγανότητας και της στιβαρότητας.

Ακόμη, θα πρέπει να επισημάνουμε πως η επένδυση σε συστήματα αλουμινίου συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς το αλουμίνιο είναι ένα υλικό με αέναη ανακυκλωσιμότητα. Η δυνατότητά του αυτή το καθιστά ιδιαίτερα φιλικό περιβαλλοντικά, μιας και για την παραγωγή του δευτερόχυτου αλουμινίου (που προκύπτει μέσα από τη διαδικασία της ανακύκλωσης, διαλογής σκραπ και επαναχύτευσης) η ενέργεια που απαιτείται είναι κατά 95% λιγότερη από ό,τι για το πρωτόχυτο.

Ένα βήμα πριν την τελική απόφαση

Η επιλογή νέων κουφωμάτων είναι μια σύνθετη διαδικασία, για την οποία χρειάζεται να αξιολογήσουμε διαφορετικούς παράγοντες, ώστε να καταλήξουμε σε ένα προϊόν που θα πληροί τις απαραίτητες για εμάς προδιαγραφές.

Η γνώση και κατανόηση των σημείων στα οποία πρέπει να εστιάσουμε, είναι και ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας κατά την περίοδο πριν την τελική απόφαση αγοράς. Όσο πιο ενημερωμένοι είμαστε σε σχέση με τις διαφορετικές παραμέτρους, τόσο καταλληλότερο θα είναι και το σύστημα κουφωμάτων στο οποίο θα καταλήξουμε.